Mindfulness voor Kinderen en Jongeren en hun ouders

Mindfulness biedt tal van voordelen voor zowel de geestelijke gezondheid als het algehele welzijn. Het kan stress verminderen, je emotionele veerkracht vergroten, je concentratie verbeteren, je zelfbewustzijn versterken en angst en depressie verminderen. Mindfulness leert je om meer in het moment te leven en beter om te gaan met de uitdagingen die op je pad komen.

Hoe Werkt Mindfulness? 

Mindfulness kan op verschillende manieren worden beoefend, zoals mindfulness-meditatie, ademhalingsoefeningen, lichaamsgerichte oefeningen en het bewust observeren van gedachten en emoties. Deze technieken kunnen zowel individueel als in groepsverband onder begeleiding van een ervaren mindfulness-leraar worden toegepast.

Mindfulness: Wie Heeft Er Baat Bij? 

Mindfulness is geschikt voor mensen van alle leeftijden, en kan bijzonder waardevol zijn voor het verhelpen van verschillende psychische en emotionele uitdagingen. Specifieke doelgroepen die vaak baat hebben bij mindfulness zijn:
  • Kinderen en Jongeren met ADHD: Mindfulness helpt bij het verbeteren van aandacht, impulsbeheersing en emotionele regulatie.
  • Ouders: Als ouder kun je mindfulness gebruiken om stress te verminderen, beter om te gaan met de uitdagingen van het ouderschap en om meer aanwezig te zijn bij je kinderen. Dit bevordert een mindful ouderschap.
  • Kinderen en Jongeren in het Algemeen: Mindfulness kan kinderen helpen om emotionele intelligentie, zelfregulatie en concentratie te ontwikkelen, en om angst en stress te verminderen.
  • Jongeren met Autisme: Hoewel mindfulness niet voor iedereen met autisme geschikt is, kan het sommige jongeren helpen om beter om te gaan met angst, overprikkeling en het verbeteren van lichaamsbewustzijn.
  • Jongeren met Trauma: Mindfulness kan jongeren helpen bij het ontwikkelen van zelfcompassie, het verminderen van dissociatie en het opbouwen van veerkracht na trauma.

Wetenschappelijk Ondersteund en Gebaseerd op ACT

Mindfulness is niet alleen wetenschappelijk onderbouwd, maar maakt ook deel uit van de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van therapie die voortkomt uit de cognitieve gedragstherapie. Onderzoeken tonen keer op keer de effectiviteit van mindfulness aan bij diverse doelgroepen en aandoeningen. Als onderdeel van ACT helpt mindfulness jongeren om gedachten en gevoelens te accepteren zonder ze te veroordelen, wat leidt tot meer psychische flexibiliteit en een sterker vermogen om met uitdagingen om te gaan.