Diagnostisch Onderzoek bij Ontwikkelingsvragen voor Kinderen en Jongeren

Als ouder kun je soms merken dat de ontwikkeling van je kind anders verloopt dan bij andere kinderen, of de school kan bijzonderheden signaleren. Ook als jongere kun je zelf vragen hebben over je eigen ontwikkeling en gedrag. Wanneer kinderen of jongeren opvallend gedrag vertonen en de oorzaak niet direct duidelijk is, kan een diagnostisch onderzoek inzicht bieden.

Bij praktijk MiND voeren we uitgebreid diagnostisch onderzoek uit om een compleet beeld te krijgen van de ontwikkeling van je kind of jongere. Deze inzichten kunnen waardevolle adviezen opleveren voor de opvoeding, schoolondersteuning en, indien nodig, verdere begeleiding of behandeling.

Wat Houdt Diagnostisch Onderzoek In?

Ons diagnostisch onderzoek omvat gesprekken, vragenlijsten, observaties en psychologische tests om het ontwikkelingsprofiel van je kind of jongere in kaart te brengen. We besteden speciale aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en onderzoeken zowel sterke punten als eventuele moeilijkheden. Het onderzoek kan vaststellen of uitsluiten of er sprake is van een ontwikkelingsstoornis, zoals autisme of een aandachts- en concentratiestoornis.

Diagnose en Vervolgtraject

Als er een diagnose wordt vastgesteld, hechten wij veel waarde aan een passend vervolgtraject met begeleiding. Wij geven geen losse diagnoses zonder verdere ondersteuning, omdat wij geloven dat alleen een classificerende diagnose niet voldoende is om de uitdagingen aan te pakken waarmee je kind, jongere of jullie gezin te maken hebben. Daarom bieden we altijd begeleiding aan om de betekenis van de diagnose in het dagelijks leven te verkennen en ermee om te leren gaan.