Schematherapie is een vorm van psychotherapie die zich zowel richt op de problemen in het dagelijks leven, als op de ervaringen uit het verleden die mede de oorzaak van de huidige problemen kunnen zijn. Het begint bij de basisbehoeftes die ieder kind/elk mens in de groei naar volwassenheid nodig heeft. Op het moment dat er om wat voor reden dan ook niet is voldaan aan deze basisbehoeftes, kunnen hierop schema’s ontstaan. Een schema is een patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen en kun je vergelijken met de bril waarmee mensen naar de wereld kijken. Schema's zijn vaak negatief en beïnvloeden in het dagelijkse leven hoe je als mens de wereld om je heen ervaart. Door vervelende ervaringen kunnen verkeerde schema's ontstaan en negatieve patronen zich steeds weer herhalen.

Bij schematherapie zoom je samen met je behandelaar in op hoe deze schema’s zijn en ontstaan en hoe deze je op dit moment (onbewust) beïnvloeden. Daarnaast zoom je in op de manier waarop je in het dagelijks leven reageert op het moment dat een van deze schema’s actief is (geactiveerd wordt), wat we een modi of kant noemen. Een modi/kant bestaat uit gevoelens, gedrag en gedachten die tijdelijk zijn van aard. Iedereen heeft een gezonde kant waarmee verstandige keuzes gemaakt kunnen worden. De meeste mensen hebben ook een kwetsbare kant of bijvoorbeeld een vermijdende of boze kant. In schematherapie worden al deze kanten ontdekt en (visueel) in kaart gebracht. Het doel is dat de gezonde kant steeds sterker wordt en dat de kanten die minder handig en helpend zijn in het dagelijks leven minder sterk worden.

Samenvattend leer je bij schematherapie de verschillende kanten in jezelf kennen en leer je wat deze kanten van jezelf voor behoeften hebben én hoe je hier op een gezonde manier mee kunt omgaan. Het doel van schematherapie is dat de negatieve schema's minder invloed hebben op het dagelijks leven en dat er meer ruimte ontstaat voor positieve ervaringen en een gezonde zelfontwikkeling.

Schematherapie wordt bij Praktijk MiND over het algemeen individueel gegeven aan jongeren die dreigen vast te lopen en het gevoel hebben steeds in dezelfde problemen terecht te komen door de manier waarop ze op bepaalde situaties reageren. Ze willen dit graag veranderen, maar weten niet hoe. Ook met schematherapie hebben wij specifieke expertise om dit toe te passen bij mensen met een verstandelijke beperking. we maken dan veel gebruik van beeldende oefeningen en actieve werkvormen.