Schema gerichte behandeling voor ouders
Je baseert je wereldbeeld op de ervaringen die je zelf als kind op doet of de dingen die je juist als kind gemist hebt.
De patronen die je in je leven ontwikkeld hebt op basis van dit wereldbeeld en je eerdere ervaringen neem je onvermijdelijk mee in je ouderschap. Soms kan het ouderschap of een bepaalde fase in het ouderschap zelfs een trigger zijn voor ingewikkelde patronen in jezelf. Dit heeft uiteraard invloed op de relatie met je kind en de ontwikkeling van je kind.
Binnen de ouderschematherapie wordt ingegaan op je eigen levensgeschiedenis en welke basisbehoeften daarin zijn voldaan en welke minder. We kijken vervolgens ook hoe dit van invloed is op de relatie met je kind en ondersteunen je om zoveel mogelijk vanuit je gezonde oudermodus te reageren op je kind.
Afhankelijk van wat jij als ouder nodig hebt besteden we meer of minder aandacht aan het verwerken van eigen ingrijpende gebeurtenissen en het begrijpen van je eigen patronen of het bieden van praktische handvatten in het dagelijkse leven.
Praktische zaken
Schemagerichte behandeling bieden we aan in een kleine groep van maximaal 6 ouders tijdens vaste bijeenkomsten éénmaal per twee weken van 9:00 uur tot 12:00 uur. Voorafgaand aan de groepsbijeenkomsten zijn er maximaal twee individuele sessies om afspraken en verwachtingen uit te wisselen met de behandelaren.
Wat doen we tijdens de bijeenkomsten
Elke bijeenkomst start en eindigt met een Schema gerichte groepsoefening waarin er ook vooruit en terug geblikt wordt op de tussenliggende periode. In de overige tijd zijn er individuele sessies waar je individueel of in tweetallen aan de slag gaat met schemagerichte oefeningen. Er zijn ook ervaringsgerichte en sportieve sessies omdat we geloven dat je vooral ook leert van doen en ervaren. Naast schematherapie is het mogelijk dat traumaverwerking (EMDR) een plaats krijgt in de behandeling.
Voor wie
Schema gerichte behandeling is voor ouders die zich bewust zijn dat hun eigen patronen invloed hebben op hun kind en dat deze invloed voor klachten zorgt bij je kind. Denk bijvoorbeeld aan angstklachten bij je kind die worden versterkt omdat je als ouder een angstig wereldbeeld hebt. Het kan zijn dat je kind ook behandeling of begeleiding krijgt en dat de ouder behandeling als versterking op de behandeling van je kind aangeboden wordt. De behandeling of begeleiding van je kind hoeft niet altijd bij Praktijk MiND plaat te vinden en soms is er ook geen hulp betrokken bij je kind. Je kunt de ouder behandeling samen als ouders (papa en mama) volgen. Soms zijn de patronen van de ene ouder sterker van invloed dan de andere ouder, dan kan ook één ouder de behandeling volgen. Er wordt dan altijd wel om een betrokkenheid van de andere ouder gevraagd tijdens evaluatie momenten.