Wat is vaktherapie beeldend?

Beeldende therapie gebruikt de kracht van kunst om emoties en gedachten zichtbaar te maken. Het is een effectieve manier voor kinderen en jongeren om zich uit te drukken wanneer het moeilijk is om woorden te vinden.

Deze therapie is ervaringsgericht en maakt gebruik van materialen zoals potlood, verf, klei of textiel. De keuze van materialen en opdrachten wordt afgestemd op de unieke behoeften en hulpvragen van elk kind of jongere.

Tijdens de sessies creëren deelnemers werkstukken die hun kwaliteiten en uitdagingen belichten. Dit helpt hen niet alleen om gevoelens te verwerken, maar ook om nieuwe inzichten te krijgen en vaardigheden te ontwikkelen. We werken samen aan creatieve oplossingen en vertalen deze naar praktische toepassingen in het dagelijks leven.

Ik begon gewoon met schilderen en ineens kwamen mijn gevoelens naar boven.

Cliënt

Doelstellingen van Vaktherapie Beeldend

Vaktherapie beeldend kan zowel kinderen als jongeren ondersteunen bij het omgaan met verschillende problemen, of het nu gaat om dagelijkse uitdagingen of diepere emotionele kwesties. Deze therapie biedt een veilige en creatieve ruimte om te groeien en te ontwikkelen.
  • Emotionele verwerking: Het leren herkennen, voelen, uiten en reguleren van emoties zoals frustratie, boosheid, rouw en angst.
  • Zelfbeeld: Het vergroten van zelfvertrouwen en het bevorderen van persoonlijke groei.
  • Sociale vaardigheden: Het verbeteren van samenwerking, assertiviteit, en het stellen van grenzen.
  • Gedragsverandering: Het leren omgaan met spanning, stress en tegenslagen, en het ontwikkelen van nieuw gedrag.
  • Cognitie: Het verbeteren van concentratie, doorzettingsvermogen, en het aanbrengen van structuur en planning in dagelijkse activiteiten.
In de vaktherapie mag ik met mijn handen werken en hoef ik niet altijd te praten. Het helpt me om mezelf te uiten.

Cliënt